Julkänslor?

Nu är det mindre än en månad kvar till julafton... Som jag skrivit tidigare hade jag inte en tanke på att jul närmade sig innan vi var i gbg och det var pyntat överallt. Man fick också en viss kännsla av vibbarna i luften. Jag älskar egentligen julen och brukar vilja pynta långt innan första advent. Därför har jag som försökt att inte tänka på det så mycket efter besöket i gbg. Detta har gjort att nu när första advent närmar sig så känner jag mig som efter... Jag ville ha bakat lite, pyntat och börja få en riktig mysig känsla här hemma. Det är ju ändå N första jul :) Samtidigt är det ju lite dubbelt då vi inte kommer att spendera julen här utan vi åker upp till familjen kring den 16:e efter A jobb och är borta helt efter nyår. så gentligen så pyntar man då för ca två veckor... Får se hur det blir :) Kanske tar med lite pynt och pyntar där vi ska bo över jul istället :) Men lite bakning ska jag försöka att klämma in på självaste första advent i alla fall.

Men nu ska jag börja på den dagliga städrundan. Sedan ska jag gjöra klart allt för kvällens planer. Har nämligen julbord med jobbet ikväll så det blir grabbkväll hemma och då måste det finnas mat till N bland annat. Ska bli kul att komma ut och träffa arbetskompisarna samtidigt som jag är lite nervös som vanligt då jag ska lämna N. Men det känns tryggt att lämna honom med hans pappa och förra gången gjick det ju så bra att jag tror inte det kommer att vara några problem även om N har vänt lite på dygnet och har ett större behov av att bli buren nu än tidigare. Funderar på om det inte kliar lite i hans mun då han har haft ökad salivproduktion sedan en tid tillbaka och gjärna har något att tugga på konstant och blir ledsen om han inte har det.

 Jag har ju skrivit tidigare om hur han har vänt på dygnet och har svårt att komma till ro på kvällarna.Igår "tvingade" vi honom att vara vaken över sista vilan inför natten och la honom halv elva och han somnade på en gång och har sovit bra hela natten. Vaknade inte förän halv sex för att äta. Jag däremot hade lite svårt att somna. Sist jag kollade på klockan var den halv tre på hatten...var därför lite trött nu på morgonen men tvingade mig upp vid halv nio för att N verkligen ska vända tillbaka dygnet igen.
Nu kallar disken på mig och det är dags att ta tag i saker nu medan N vilar..

Dagens ärenden

Idag kom jag fram till att det blir nog att göra Pitepalt. För mig känns det svenskt men då när jag var på affären idag hade de inte kornmjöl som behövs för att göra det... Sedan verkar det som de gör det här också... Men nu orkar jag inte ändra mig... Jag letar vidare på kornmjöl så blir det Palt som svensk mat och Kebab eller ghorme sabzi. Lättare att tänka sig in i vad som är typiskt norskt då det är det som man själv tycker skiljer sig från svensk matkultur. Men detta blir nog bra :) Idag har vi också gjort en massa ärenden som att kopiera och posta brev, handla, lämna tillbaka kläder som vi lånat av kusinen som N nu har växt ur. Vi har också varit och kollat på en soffa. Jag älskar våran soffa men jag har redan innan vi fick barn känt att en vit soffa inte är något för oss och nu efter N föddes så känns det ännu mer avlägset. Det är svårt det där, vill så gärna ha en ny soffa men vi vet ju inte hur länge vi kommer att bo just här så man vill inte gjärna köpa en ny som man sedan måste göra sig av med om man flyttar... Den soffan vi tittat på är även en bäddsoffa så det är ju egentligen perfekt när vi har besök. Får nog sova på saken :)

Svensk mat?

I eftermiddag har jag försökt att leta upp resept på typiska svenska rätter.... Är svåråre än jag trodde att komma på något jag kan laga till på lördag. Vi är nämligen bjudna till grannarna för en liten kulturkväll. Tanken är att jag och A ska laga en typiskt svensk rätt och en rätt typiskt för iran så ska de laga från norge och danmark. Jag har ingen aning om typiskt dansk mat men svensk och norsk är lite för lik för att jag ska kunna avgöra om det inte är jättevanligt här i norge också... Jag har försökt att röja undan så mkt som möjligt här hemma ikväll för att vi har en del ärenden vi måste ta tag i imorgon, bland annat att handla till maten och sedan skulle jag vilja hinna baka lite innan första advent också...

Grabbarna satt och kollade på fotbollen ikväll (AC Milan- FC Barcelona)som btw var en lite underlig match. Gillar att de ändå visade upp en hyfsad match även om båda lagen redan var vidare från gruppen. Det jag såg av den så låg mest FCB på marken och hade "ont" och Milan stod ändå upp. Tummen upp för målet av kevin prince boateng. Aja... jag tog tag i att rensa N garderob för kanske tjugonde gången sedan han föddes. Han växer ju så det knakar våran gladskit :)
Sedan har vi också tagit oss lite tid för vårt lilla hemliga projekt medan N sov.

Nu sover N för natten i alla fall... Vi får hoppas att han håller med om att det är för natten nu så han kanske börjar ställa tillbaka dygnsrytmen lite. Får se hur natten blir :)

Projekt

Niko hade det lite svårt faör att somna tidigare i natt också... Det är inte så att man måste gå och bära honom osv men han ligger och filosoferar och försöker sätta sig upp i sängen :P Det är bara att kämpa vidare, han sover ju ändå bra när han väl somnat för natten  :)

Igår satt jag och A mer eller mindre hela kvällen och jobbade med ett litet projekt som jag dock inte kan skriva så mkt om redan då det finns nyfikna läsare... Tids nog :)

Nu under morgonen, då N har sovit, har jag först gjort min dagliga runda av städning och sedan har jag försökt lista ut hur våran kamera fungerar. Eller jag vet hur den fungerar men den har miljoner inställningar. Jag önskar lära mig mer så man verkligen kan fånga minnena så nära den verkliga bilden som möjligt :) Sedan skulle det vara roligt att kunna redigera foton också. Inte för att jag skulle vilja ändra så mycket men det skulle vara roligt att kunna leka med kontraster och kollage. Får se när man får tid med det. Det är i alla fall inte nu...

Sömnrutiner

Jag skrev ju tidigare om att vi måste försöka vända lite på dygnet för Niko och det lev lite misslyckat igår när jag missade att klockan var så mycket och då blev det en vila istället för natt vid tio. Så när då vi skulle försöka göra natt ville han inte alls sova han kämpade för att komma upp till sittande, inte alls intresserad av att ligga ner :P Äntligen där vid halv ett somnade han och vadknade vid halv sju för att äta. men så trodde jag att klockan var mer så jag tänkte att nä nu får det vara morgon. Helt yrvaken som jag var kämpade jag mig upp ur sängen. Niko var helt med på att göra morgon då. Jag hoppas att genom att väcka honom tidigare på mornarna så kanske vi kan göra nätt lite tidigare.

Just nu ligger han och sover igen, han somnade i vagnen på vägen hem från träningen. Hur jobbigt det än är att släpa sig iväg på träning är det lika skönt när man väl kommer hem. Har ju inte varit på den träningen på två veckor nu då det inte varit någon. Det har fått bli promenader istället. Nu måste jag skynda mig att hinna med något här hemma innan lilleman vaknar.


Testar mig fram

Igår fastnade jag framför datorn i någon timme och försökte mig på olika ändringar i stilmallen på bloggen för att se  om jag kunde ändra utseendet lite till något som är mer mig :) Det var roligt att bara sitta och prova och se vad som händer.- Från att ha varit helt vit och inget mer med det är det nu lite varmare. jag kommer nog att sitta och laborera lite mer med det någon gång jag får tid. 

Sedan om de som läser reagerar på alla felstavningar som finns är det inte bara jag som är dålig på att stava utan också så att jag tror att mitt tangentborg håller på att ge upp för den hoppas över ochibland blir det dubbel där det inte ska vara det. Sedan orkar jag inte läsa igenom och ändra innan jag publicerar det.

Skön slapparhelg

Resten av helgen har varit en riktigt slapparhelg :) Vi har tagit långa sovmornar och bara slappat. Så skönt att känna lugnet samtidigt som man ser hur mycket som måste göras här  hemma om man spenderar mycket tid hemma. Men helgen avslutades sedan med att en kompis och min syster kom till oss för att bara umgås och se film och spela Sequence. Det är ett spel som jag verkligen kan rekomendera! Det spelar inte så stor roll om du aldrig spelat det eller om du inte gjort annat. Det gäller att ha lite taktik och lite tur för att vinna. Första gången vi spelade det var hos Amir och Nina och vi fastnade för det direkt och blev nästa inköp :)



Idag har dagen varit en fortsättning på helgen med en lugnt start på dagen och sovmorgon. Jag tror att vi ska försöka börja lägga NIko lite tidigare så kanske han inte sover lika länge in på dagarna.. Får se hur det blir, är ju ganska skönt att man kan vara iväg sent på kvällarna utan att hans sömn störs och att man får somvmorgon. Dock blir det lita svarare de dagar man har något man måste iväg på tidigare, då måste man väcka honom vilket inte heller är så bra..

Egentid

Igår  var dagen fullbokad så jag hade inte möjlighet att skriva då. På morgonen tog vi oss en promenad ner till fysioterapin. Där visade Niko hur duktig och stark han blivit och hon var riktigt imponerad så vi behöver inte följa upp det längre. Hon trodde att det helt enkelt var så att han växte så fort i början att hans muskler inte hann med och att han nu ligger lite före sin ålder. Så stolt man är!
sedan gick vi förbi jobbet för att reda ut en massa och hem och fixa med pappersarbete. Sedan var vi hembjudna till ashkans bror och hans familj på middag, Underbart god rostbiff :)
Kvällen avslutades med att A skjutsade ner oss tjejer till stan för att vi skulle få se bio. Det var första gången jag lämnade Niko själv så länge och dessutom så hade han inte ätit sista målet innan han skulle göra natt. Inte nog med det så tog han flaska för försa gången kvällen innan. Tack vare A:s uppdateringar på sms kunde jag slappna av och njuta av lite egentid för första gången sedan han föddes. Men oj vad jag snusade på Niko när jag kom hem :)

Lunch och lek

Idag har jag och Niko varit och hälsat på lekkompisarna till Niko som bor grannar med oss. Vi är tre stycken som fått barn inom en månad så det är roligt att de är så pass i samma ålder :) Sedan är det ju alltid trevligt för oss mammor att komma ut och sitta och prata bort några timmar :P

Sedan måste jag bara som stolt mamma berätta om alla framsteg Niko gjort i utvecklingen. Han har sedan tidigare redan rullat runt en gån från mage till rygg men idag var det som han ville visa grannbarnen vad han kunde för då vi var där rullade han runt två tre gånger så nu är det på gång på riktigt. Sedan upptäckte vi för tre fyra dagar sedan att han har någon form av krypreflex med benen så han försöker lyfta på rumpan när han ligger på mage så han kommer upp på knänen och kan skjuta ifrån, Idag lyckades jag få med det på film så han hasade sig som fram 20-30 cm innan han tappade tålamodet. Så nu går det undan :P
Inte nog med det så har vi provat att flaskmatning idag för första gången. Han var inte alls så förtjust i det men när vi lurade honom lite med att amma lite sedan byta en stund och så byta tillbaka så kom han på tekniken. Så nu är det bara att pumpa och sedan finns det möjlighet att ta lite egentid för mig också och inte att förglömma lite kvalitetstid mellan Niko och pappa. Även om det inte bara är ammningen som håller mig från att lämna honom hemma, känns ju tomt då man inte har med sig någon som man umgås med 24 timmar om dygnet annars...
Jag är så stolt över mitt lilla busfrö!

Imorgon blir det att åka till fysion för  att visa upp hur duktig han är.

Dagavild

Jag har haft mina föräldrar här på besök en par dagar och inte för att man har någon koll på dagarna annars nu när man är mammaledig så blev det inte bättre nu. Jag har tänkt att det har varit helg som började på söndag sedan blev det lördag och idag har jag tänkt att det har varit fredag... nu är det bara tre dagar kvar så är helgen här :) Det är så roligt när de är på besök! Man kan umgås utan att man måste göra något speciellt. Sedan har jag turen att mamma passar på att laga mina favoriträtter från när jag var liten när hon är här. Skönt att fylla frysen med lite matlådor för de dagarna jag inte riktigt har lust att ställa mig och laga något :)

Idag var vi och såg min systers innebandymatch. Åh vad jag saknar innebandyn och allt runt om kring... får se om man någonsin kommer att börja om... Nu jobbar vi för att bygga upp kroppen från grunden då jag har tappat så mycket efter jag blev gravid även om det började redan innan dess. Sedan har jag så tur att min syster är ganska bra på att shoppa och gillar att göra det ofta och det resulterar ju i att hon måste resa garderoben ibland. Idag fick jag med mig två påsar med kläder som ska provas imorgon :)

Farsdag och 50-års firande

Igår hade vi först besök av två vänner till A som flyttat hit från skelleftå. Nu börjar det vara många här som man vet vem det är sedan tidigare. Dock är det inte så många som man känt så väl eller som är i liknande ställe i livet som oss men det är alltid roligt med trevligt sällskap! Senare på kvällen fick vi besök av Matte och sandra vilket också alltid är trevligt! Vi såg Så mycket bättre och sedan en film, jag minns tyvärr inte vad den hette nu men jag tycker att den var helt okej. Jag lyckades ju hålla mig vaken i alla fall :) Kvällen avslutades vid halv tre efter att vi pratat bort tiden.

Idag fyller min mamma 50 unga år. Hon och pappa är nu på väg hit efter en helg i stockholm. Vi ville skicka henne till Thailand under sin födelsedag men hon ville hellre till stockholm så jag hoppas att hon har haft det bra! Det blir att fira henne lite nu ikväll när det kommer fram. Sedan minifirande av pappa då det är farsdag idag.

Jag och Niko väckte A i morse med frukost på sängen och paket. Jag tror att han blev riktigt förvånad och glad, hoppas det i alla fall!

Jag tycker att det är så sjukt roligt att ge bort presenter. Både för att slå i dem men fram för allt så tycker jag om att se personen bli överraskad och glad. Vi har sagt att vi inte ska köpa så mkt julklappar i år... men vi får väl se hur bra det kommer att gå. Har inte riktigt fått in julkänslan ännu. När vi var till gbg senast och gick på stan var det i full gång med julpyntning i hela staden och då hade jag inte ens en tanke på att julen börjar närma sig men sakta men säkert smyger den sig på :) Får se hur mycket pynt det blir här hemma då vi kommer att vara uppe i skellefteå över jul och nyår.

Hela veckan

Har inte haft så mycket i tankarna de sista dagarna.. har haft ganska fullt upp i veckan.

-Vi har varit på tremånaderskontroll. Niko var så duktig! Allt verkade bra och han vexer fortfarande så det knakar :) 7590g och 63 cm lång har nu våran lilleman hunnit bli.

-Sedan var jag på efterkontroll hos läkaren och allt var bra där med.

-Jag har min läkare i samma hus som jag jobbar så jag passade på att titta in på jobbet för att se om några av mina jobbarkompisar jobbade idag. Har varit in där flera gånger tidigare men då har det bara varit nya på jobb. Det är inte det att det är många som slutat utan i samband med att jag blev mammaledig började många nya pga ägarbytet av sjukhemmet från Adecco till komunalt. Lång historia som jag inte skriver om nu. Men den historian har i alla fall resulterat i att jag kanske inte har något jobb om en vecka. Haha, återstår att se...

-Sedan har vi varit på barnkalas hos ashkans brorsbarn som fyllde fem år. Oj vad tiden går fort! Känns som det bara var ca två år sedan jag åkte och hälsade på dem på BB och fick hålla honom i timmar :)

- Vi har även hunnit med att vara barnvakt åt Nikos tre kusiner som bor här i oslo. Full fart! Men det är kul att få umgås lite med dem också, bara vi :)

- Vi har haft en rörläggare här och dragit rör så vi kan installera en diskmaskin :D Längtar sjukt mkt!
 Diskning är inte favoritsyslan här i huset :P Sedan var vi upp till våra grannar på kvällen och umgicks lite och ashkan hjälpte dem med något.

- Idag har jag och Niko tagit en tur till köpcentret för lite shopping :) Det kan jag berätta om efter helgens påhitt.

Det vi inte haft tid med i veckan, eller rättare sagt inte prioriterat är träning. Vi har varit på promenader men inget mer än det... skärpning till nästa vecka!

Får se vad resten av dagen har att erbjuda :)


Söndag = vilodag

När vi flyttade till Oslo fick vi snabbt erfara stora skillnader mellan länderna. Visst, det finns många likheter också men även olikheter som jag inte trodde fanns oss grannländer emellan. En av dessa olikheter är att allt är stängt på söndagar... Det är precis som om hela staden går i ide. Jag har inte tidigare tänkt på att söndagar tydligen var våran typiska handlingsdag. Det enda som är öppet här är några mindre matbutiker med dyrare priser och några bensinmackar. Det blir ingen storhandling på söndagar helt enkelt. Det har tagit ett tag att vänja sig vid detta men hemma hos oss har detta gjort att det blir en riktig slappardag och mys med nära och kära. Dock kan det vara störande när de gamla vanorna lever kvar och man kom på att, jo men vi bjuder hem några på middag, vad ska vi bjuda på då... och så kan man inte ta en snabbis på affären för att handla in några ingredienser, glass till efterrätten eller annat gott som man kanske vill ha att äta till filmen. Men, men... det är bara att ta det som det kommer. Känns som man alltid har en dag i veckan som är avsatt för att bara ta det lungt och umgås. Det är ju inte helt fel. Tror att många har svårt att stanna upp och njuta av vad man har.


Pappersarbete och telefonköer

Har suttit hela gårdagen och idag på förmiddagen i telefonköer och försökt få rätsida på försäkringar, bankärenden, sjukskrivningar/ rättigheter, Namnbestämmelser. Känns som var och en av dem är en hel vetenskap som man måste sätta sig in i för att veta alla sina rättigheter och hur man ska gå till väga. Försäkringsbolagen är de som är svårast att få tag i. Känns lite underligt att man i princip måste be dem sälja på en försäkringarna, borde vara tvärt om. Här i Norge har jag haft svårt att hitta försäkringar till Niko. Först och främst har de inte gravidförsäkringar så som vi har i sverige. Jag hittade till slut ett bolag som försäkrade redan under graviditeten och även de tre första månaderna. Vad jag har hittat är det bara det bolaget som föräkrar barnen innan de blivit tre månader. Dock är ju Niko snart tre månader så jag har nu tecknat en full  barnförsäkring på honom. Jag väntar nu på att vårt försäkringsbolag ska återkomma, vilket de skulle ha gjort idag men det känns som det inte kommer att ske... Det positiva med dagen är att jag tror att jag lyckats ordna tillbaka de pengar jag förlorat i samband med ett missförstånd med min sjukskrivning före jag blev mammaledig.


Blommor och choklad

 Idag var första dagen jag verkligen kände att nu är vintern på gång. Mörkt, kallt och jättedimmigt = all energi man samlat på sig under natten försvinner. Men så överraskade älsklingen med blommor (rosorna nedan), choklad och en flaxlott när han kom hem från jobbet. Sådant uppskattas verkligen! Jag blir så glad och helst när man får det en dag som denna och helt utan anledning :)

 


Ull ska det vara

Dagen startade med att vi var på fysioterapi. Jag var väldigt noga med att få tid med Niko då jag ville ha lite tips på vad man kan tänka på för att han inte ska få så skevt huvud som de flesta barn får nu för tiden då det rekomenderas att de sover på rygg. Det känns som att hon har lite lite att göra, fysioterapeuten, då hon säger att han är jättestark för sin ålder och att det inte är något fel utan att det bara är att fortsätta som vi gör. Ändå bokar hon nya tider. Men det är väl bra på ett sätt. Alltid roligt att höra att ens son är duktig och utvecklas snabbt och verkar vara trygg och må riktigt bra :)
När vi ändå ärdär brukar jag passa på attvga lilleman. Alltid intressant att se hur han ständit går upp i vikt. Han är egentligen inte så tjock, har dck fina äppelkinder och en dubbelhka vilket gör att man uppleer han tjck. Övigt på kroppen är han inte så tjock. Han är en stor kille helt enkelt. Kompakt som ha pappa :)

Efter det åkte vi för att byta en motorvärmarkabel som var fel. Dock visade det sig at ja inte är så bra på att hitta här i oslo ändå :P Blev typ en,två mil extra körning innan jag hittade rätt. haha. Sedan bar det av på jakt efter ullkläder till Niko. Det är svårt att klä honom tlll om man ska vara ute oc fått tips om att köpa det. Man ska inte dra alla över en kam men alla från orge verkar vara helt galna i ull. När vi var i gbg tittade jag eter det men hittad bara på Polarn och Pyet och det va både dyrt och de hae ite ån body. Jakten fortsatte därför här norge och här var det inte alls svårt att hitta och till bättre pris också. Nu hoppas vi att Niko ska hålla sig varm under vintern :)




Dagens turer

Nu är både jag och Niko trötta efter dagens turer. Först har vi varit och tränat. Så skönt att röra på sig och som jag skrev tidigare behöver jag verkligen det :P De andra mammorna var så imponerade av att Niko bara låg för sig själv och tittade på allt runt omkring sig och somnade sedan av sig själv efter en stund. Detta medan de andra barnen inte alls tyckte om att ligga för sig själva och hade absolut inte ro i kroppen att kunna somna. Så stolt jag är över mitt bustroll!
Sedan tog vi en promenad förbi mitt jobb. Man chef ringde igår och frågade om jag inte kunde komma förbi och hämta några papper. Det visade sig vara en inbjudan till julbord :) Sedan visade de också ett urklipp från en tidning här från oslo. Under det senaste året har det varit massa tjafs på jobbet . Adecco som ägde Sykehjemmet hade drivit det olagligt så de förlorade kontraktet med kommunen. Då tog en privat del av kommunen över och nu visar det sig att de också drivit det olagligt och inte fått kontrakt med kommunen ännu efter åtta månader... Om de inte fått kontrakt före 17 nov så kommer hjemmet att stängas... Det återstår att se om jag har något jobb att komma tillbaka till. Imorgon blir det att gå igenom massa pappersarbete för att se så jag får rätt kontrakt osv om det skulle vara så att det stänger. Jag har kontrakt men det har varit flera turer fram och tillbaka med facket om vilken lön jag ska ha så det skulle vara sköt om detta ordnade sig innan det är för sent. Jag är inte rädd för att inte hitta något nytt jobb så länge vi är i norge och dessutom är jag ju mammaledig men man vill ju ha alla sina rättigheter och se så allt är i ordning så det inte blir samma tjafs som med Adecco.

Nu var precis grannen som vi hyr av förbi med en rörläggare för att se om det går orda så vi får diskmaskin. Det hade varit såå skönt att slippa handdiska allt. Börjar slita lite på mig att vi bor så litet men vi trivs så bra och än så länge går det ju. Får se hur det blir när Niko blir större och mer mobil.

RSS 2.0