Ingen bus eller godis, tack!

Jag kanske är jättetråkig nu men jag gillar verkligen inte halloween... Jag har alltid hatat att klä ut mig så när jag var liten var det inte så att jag såg fram emot det. Sedan har jag alltid haft svårt för skräckfilmer. Jag har alltid varit an som tänker för mycket och överanalyserar saker så det går som inte hand i hand. Sedan nu när jag blivit äldre och har haft eget boende har jag alltid tyckt att det varit jobbigt att det förväntas av en att man ska ha massa gott hemma att bjuda på när barn plingar på med "bus eller godis". Jag har alltid varit en som grannbarnen brukar komma till och ex baka och fika men något med denna helg gör att jag känner mig som världens surtant. De borde finnas en skylt man kan hänga på dörren, på samma sätt som man sätter upp skyltar med "ingen reklam, tack!" "Ingen bus eller godis, tack!"

Charmknutte

Niko 28/10 2011

Niko ligger på pappas mage och myser :)


Bra start på helgen

Jag har inte haft tid att skriva något under helgen så jag tänkte prova summera lite.
Vi packade bilen och begav oss mot Göteborg efter Ashkans jobb i fredags. Lika mysigt med en mini-roadtrip :)
Vi kom fram just lagomt till att jag hann åka och träffa några tjejkompisar från ssk2. Oj vad roligt det vara tt träffa alla och även om det var länge sedan vi sågs så känns det alltid lika bra och man plockar upp där man lämnade senast. Massa prat och god mat. Hoppas att vi kan åka och hälsa på snart igen eller att de kommer och hälsar på här.

Sedan var det första gången Niko fick träffa Ashkan farbror vilket också var mysigt. Jag bodde ju där de två första månaderna av graviditeten och många känslor och tankar som jag hade då kom tillbaka nu när jag faktiskt håller Niko i min famn istället för att gå och undra vem det är jag bär på.

På lördagen tog jag och Niko en tur på stan medan Ashkan och hans farbror åkte och gjorde egna ärenden. Riktigt roligt att vara tillbaka i gbg, jag känner mig verkligen hemma där. Vi fyndade lite på stan också. Jag har alltid haft svårt att hitta skor som jag verkligen tycker om som inte har höga klackar men jag föll verkligen för dessa. De är ännu finare på :)



Sedan hittade vi en ihopfällbar badbalja vilket är perfekt när vi bor så litet som vi gör. Får dela med mig av bilder då Niko badar en annan gång :)


Planer för helgen

Jag är en sån som gillar att ha kontroll på vad som ska hända och önskar därför att planera gärna långt i förväg. Min sambo är dock raka motsatsen. Han vill helst inte planera in något utan bara vara spontan. därför blir det ofta lite av varje i våran familj. jag försöker planera in allt vi önskar att göra medan ashkan ofta står för det spontana och jag planerar om och pusslar för att få det att fungera. I helgen pratade vi om att ev åka till göteborg så jag planerar efter det medans jag vet att det lika gärna kan bli något helt annat :)

Jag saknar verkligen Göteborg.Vi har alltid pratat om att om vi inte ska bo i skellefteå kan vi båda tänka oss att bo i gbg. Jag har ju redan bott där i två år och trivdes v3erkligen jättebra. dock trivdes jag inte med att ha distansförhållande och när vi fick reda på att vi väntade Niko så kände vi båda att det bästa var att vi flyttade till oslo båda två. Jag är nöjd över det beslutet och som det ser ut nu blir vi här i några år men ingen av oss önskar väl att bo här för alltid. Men vem vet i framtiden, om skellefteå inte levererar på jobbfronten kanske det blir gbg. Det återstår att se :)
Vi besöker ju gbg lite nu och då för att handla (man saknar svensk mat när man är här i norge och sedan är det mkt som är mkt billigare där) och besöka släkt och vänner. Jag håller tummarna för att det blir en tur dit i helgen. Saknar mina vänner och hoppas på att kunna träffa så många som möjligt. De har ju inte hunnit träffa lilleman heller. Vi sover på saken så får vi se hur det blir.

Besök på helsestasjon

Denna morgon var lite annorlunda än den brukar vara. I vanliga fall sover vi tills Niko känner för att nu är det degs att gå upp vilket brukar vara kring halv nio. Idag hade vid tid hos fysion halv nio så jag fick lov att väcka honom vid åtta så han skulle hinna äta innan vi skyndade oss iväg. Stackarn, bli väckt och sedan träna och visa vad man kan det första man gör. Han var jätteduktig och han har gjort stora framsteg sedan första besöket för två veckor sedan. Anledningen att vi är där att jag önskar att tidigt avvänja honom vid sin favoritsida. Han gillar nämligen att titta åt höger. Han har undersökts och han har ingenting anatomiskt som hindrar honom. Han kollar numera mkt åt vänster också men gillar helt enkelt att titta höger mer :) Fysion tyckte också att han är stark i kroppen och har bra kontroll med tanke på att han växer så fort. VI fick en ny tid om en vecka så får vi se :) Vi passade på att väga och mäta honom när vi ändå var där. Nu är vår lilla älskling 62 cm lång (kunde bara mäta på ett ungefär då han var påklädd) och väger hela 7250g ! Vår lillkille är inte så liten längre :) Nu är vi hemma och har sovit en om gång var och nu ser det ut att bli sovstund nr två :P Skönt då jag också känner mig helt slut. Att ta tag i allt här hemma blir ett senare kapitel :)


Vår prins

Har precis lagt lilleman för natten. Han har de senaste nätterna sovit från ca tolv till fem-sex tiden. Hoppas att han fortsätter med det. Återstår att se :) Han har sedan dag ett sovit regelbundet och haft samma rutiner som han hade i magen. Han har alltid gjort natt vid tolvtiden och har då sovit till tre halv fyra och sedan direkt somnat om oah sovit till sju-åtta tiden vilket är riktigt skönt. blir ju som om man bara behöver vakna en gång extra per natt :) På så sätt har han varit väldigt lättsam och underlättat övergånget till att vara förälder för oss. Han har alltid kunnat ligga lugnt och nöjd för sig själv och somnar utan att man behöver ha honom i famnen. Han sover i sin egen säng och har alltid gjort det. När han är vaken är han så med på allt som händer runt om kring honom , alltid glad och pratar gjärna med allt och alla :) Han har ätit bra ända sedan födseln och jag kan inte komma på något som inte gått som en dans :) Stackarn har bara haft lite problem med att han svalt fel då han äter, men det beror mer på mig än på honom då det funnits mjölk så att det räcker och blir över från dag ett. detta har gjort att det blir för mkt för han och han sväljer massor av luft. Bara för att jag nu har skrytit upp min lilla prins så får vi väl se om denna natten inte kommer att bli totala motsatsen till lugn...



God mat utan att slava i köket

Jag älskar mat som i princip lagar sig själv. Idag står lax och ris på menyn. Innan jag träffade Ashkan fanns ingen tanke på att jag skulle äta lax med något annat än någon form av potatis. Jag har sakta men säkert blivit introducerad i persisk matkultur. Som många andra har jag haft den fördommen att man måste stå i köket och slita en hel dag för de rätterna. men oj så fel man kan ha :) Exempelvis blandar de olika saker i deras ris så som idag blandar jag en grönsaksblandning i riset. Sedan finns de ju givetvis de rätter som tar lite längre tid men de lagar sig själv på ett sätt. Tex Ghorme Sabzi som är en persisk lammgryta som börjar tillagas kvällen innan man ska äta och den har många moment men själva momenten tar inte så lång tid. Det är bara väntan som är lång. Nu väntar vi på att laxen i ugnen ska bli färdig och riset från riskokaren :)

Första träningen efter förlossning

Vi har precis kommit hem från ett träningspass med andra nyblivna mammaor och deras barn. Niko sov till nio idag och jag brukar inte ställa någon klocka då han redan från födseln brukar vakna mellan åtta och nio. Det var kaos här hemma från igår och så skule jag försöka hinna med att göra en pastasallad att  ta med. Jg skulle möta grannen nere vid vägen vid tio, tre minuter över tio lyckades vi ta oss ut :) Niko somnade i vagnen på vägen dit och sov genom hela träningen så jag fick träna ensam. men det gick bra det också. Jag hade foglossning under graviditeten och det blev bara värre efter förlossningen. Känner att jag är så sjukt svag i hela kroppen och fram för allt rygg och bäckenmuskelaturen. Jag kände dessutom av extra ryggont i morse när jag vaknade men tog mig i kragen och knallade ner till aktivitetshuset där träningen skulle hålla till. Sjukt skönt att röra på sig igen men oj vad svag jag känner mig och min rygg gick av :P Så nu när jag äntligen är tillbaka hemma finns det inte en chans att jag kan ta hand om kaoset just nu. Här är det horisonatlläge. För oss båda... :)


Familj eller jobb

Ashkan har precis kommit hem från att ha skjutsat hem hans syskonbarn som varit på besök. Mysigt att ha dem här och få rå om dem ibland :) Att bo här i Oslo har både sina för och nakdelar. En av nakdelarna är att man har familjen så långt bort. Dock har vi turen att Ashkans bror med familj och min syster har flyttat hit också. Även om man inte träffas allt för ofta är det skönt att ha familj och släkt här. Vi hoppas dock allihopa att vi i framtiden kan få jobb i skellefteå så vi kanske kan flytta tillbaka allihop. Det är så tråkigt att det ska vara så att jobbmöjligheter ska styra var man kan bo. När jag var yngre, coh även nu, fick jag alltid höra vilka möjligheter vår generation har. Att vi kan bo, jobba och resa jorden runt och leva livet. Men tänk om det är så att man inte vill det då. Att man helst av allt bara vill bo nära sin familj och släkt och känna att man har en trygg punkt att kalla hem. Sedan säger jag inte att jag inte uppskattar att resa och uppleva en hel del och att jag är sugen på att jobba utomlands i varmare breddgrader men jag har aldrig velat vara den som flänger fram och tillbaka och vill leva resten av mitt liv i resväskan. Jag har redan provat det med att alltid vara på väg då jag och ashkan haft distansförhållande under några års tid. Det är sjukt slitsamt, inte bara relationsmessigt utan också just det att man aldrig hinner känna att nu är jag hemma. Det är så skön känsla att få komma hem till vårt gemensamma hem nu. Hoppas bara att vi inom snar framtid kan skaffa oss något eget, ett ställe där vi kan känna att här kommer vi att bo en stund i alla fall så här kan vi bygga bo :)

ändringar i bloggen

Jag skrev tidigar lite om hur jag tänkte att denna blogg skulle användas och nu efter att ha skrivit några inlägg känner jag att det inte alls är samma sak som att skriva ner de funderingar och känslor jag har som på papper som jag gjorde tidigare. Det blir som att jag skriver av mig om vad jag stött på under dagen och vad jag har haft för mig. Men det är kul det också! Blir ju som en form av dagbok som man kan gå tillbaka och kolla i senare. Därför kommer jag nog att skriva mer om vad jag har för mig och givetvis skriva om tankar och funderingar jag har men också dela med mig av mitt liv som mamma, vän, familjemedlem, sjuksköterska och invånare i Oslo :) Jag hoppas på att kunna dela med mig av mer bilder också framöver men nu ska jag gå och umgås med Ashkans syskonbarn som är och hälsar på :)

Första shoppingen

Ända sedan jag fick reda på att jag var gravid har jag som hållt tillbaka med shoppingen då jag ändå inte skulle kunna ha kläderna framöver och sedan tänkt att jag inte riktigt vet hur min kropp kommer att ha ändrats efter förlossningen. Jag kunde dessutom ha mina vanliga kläder under hela förlossningen så det enda jag införskaffade var ett par mjukis som jag fortfarande använde i massor :) Idag var första shoppingturen på ca ett år :) Oj vad roligt det är med nya kläder och skor. jag har en del måsten på inköpslistan med de är inte alls lika roligt att leta efter som att bara gå och köpa det man faller för. Jag är inte den som gärna shopar på det sättet då jag får dåligt samvete för pengarna och så tänker jag alltid, behöver jag verkligen det här... men idag tillät jag mig själv titta på vad jag ville ha och bara känna att det är roligt att klä upp sig igen :) Nog för att jag under graviditeten trivdes i in kropp och kände att jag ville visa upp magen mer än att gå i tält som en del gör :) Det blev visserligen en snabb shoppingtur men det var nog lika tur för jag lyckades ändå komma hem med ett linne, en stickad kofta och ett par skor :) och lite tur hade jag då det var rea på linnet och jag fick rabatt på skorna för att det var lite klister kvar från en lapp som suttit på skon tidigare. Typiskt mig att hitta saker på rea :) Jag gillar verkligen kläderna som säljs nu, älskar stickat och lager på lager och helst de höstiga färgerna. Var så sugen på att köpa en del till Niko också, det finns så mkt fint och så börjar han ju vara lite större så han fyller ut kläderna :) Dock får det vänta lite då vi inte riktigt är i behov för det och det blir ännu roligare att spendera de pengarna när han blivit ännu lite större och stannar i de storlekarna ett tag. nu växer han ur kläderna på löpande band. Nu blir det att göra lite nytta innan älsklingen kommer hem.

Tillbaka från barselträff

Nu har vi varit på vår första träff på helsestasjon. Jag har under graviditeten märkt av en del skillnader mellan att få barn här i norge jämfört med sverige. Det är ju olika i olika delar av stan och landet men jag förväntade mig lite mer av träffen än att vi fick berätta lite om oss själva och sedan var det över haha. men nu har jag plockat på mig lite infoblad om babysim, massage mm och hoppas på att man kanske hittar någon här i oslo som är i en liknande situation som oss. Någon borde skriva en bok om vad som skiljer sig mellan oss grannländer. Sedan borde några från sverige och några från norge sätta sig ner och prata om hur man hanterar olika situationer och hur systemet i samhället fungerar. tror att vi skulle kunna lära mkt av varandra!

Tro inte på allt du läser

Ibland undrar man ju vad folk tänker.. Innan jag fick barn störde jag mig alltid så mkt på att föräldrar verkade se nyckelknippor och mobiltelefoner som självklara leksaker till sina barn. Det är ju väl känt att nycklar är fullt av bakterier och barnen stopppar ju dessa i munnen oftast... sedan kan det ju inte vara många som har missat hur viktigt det är att använda handsfree till telefonen pga strålningen. Nej men det är helt okej att låta sitt barn leka med den? Och inte att tala om hur många det är som går med mobiltelefonerna i fickan mens de är gravid.
Nu efter jag själv fått barn var jag inne på en välkänd sidan på internet för att läsa om barns utveckling. Där hade de tagit upp förslag på lämpliga leksaker till barn i tre månaders ålder, MOBILTELEFON?!!! Man ska ju inte tro på allt man läser och man måste ju ha lite sunt förnuft men vem är det som skriver detta?! Av allt de kunde komma på att skriva vald de mobiltelefon och två tre andra saker... Varför inte slänga in plastpåse på listan också?!

Skrämmande

Helt vansinnigt hur mkt tid man lägger ner på att titta på tv! Det är inte så att jag sitter timar och kollar på tv, helst inte nu efter jag fick barn. Samtidigt tror jag att jag reflekterar mer över hur jag disponerar min tid nu efter jag blev mamma då man vill spendera all dess vakna tid tillsammans. Det hade varit en sak om det var så att man såg något vettigt och lärorikt varje gång man såg tv. Så är inte fallet... själv sitter man och blippar mellan kanalerna för att se om man hittar något intressant. Det är inte en kanal det handlar om heller! Men det spelar ingen roll att det tar timmar att bara bläddra igenom alla, man hittar ändå inget "vettigt" och där har man helt plötsigt förbrukat tid på ingenting... Tidigare kollade jag en del genom webbtv men iom att man bor i norge så går det inte lika smidigt längre...
Såg föresten en dokumentär för några dagar sedan om att paraboler är olagligt i Iran men hur många det ändå är som äger en. De kunde bo mitt ute i öknen utan vatten och el men parabol och tv hade de. Det känns ju helt sjukt!
Nä från och med nu blir det att verkligen tänka till vad det är man vill se om man ska se tv. sedan kan jag tycka att det kan vara ganska skönt att ha på tv:n som någon form av sällskap när jag är hemma själv. Sjukt dåligt för miljön kände jag där... detta tåls att fundera över...

Om man vann någon miljon

Vad skulle det första vara som man skulle lägga pengar på om man vann någon miljon...?

Jag önskar att jag var en av de som tycker att det är helt självklart att man ska lägga det på välgörenhet i första hand. Nu är jag inte det tyvärr även om jag nog skulle göra det också. Det första jag tror att jag skulle göra var att boka en jorden runt resa för oss och för familj och vänner att komma och dela resan med oss. efter  det är bokat skulle jag nog betala de få lån vi har som csn så man slipper tänka på sådanna utgifter som i annat fall alltid ligger i bakhuvudet. Sedan kommer detta med välgörenhet... Det finns ett avstitt av Friends (en serie som jag kan se hur många gånger som helst!) där de försöker hitta en god gärning utan att den ska vara självisk. Jag har än så länge inte funnit någon sådan... Om jag skulle ge pengar till välgörenhet skulle ju även jag må bra av det. Sedan kan man ju inte säga att det bara är själviskt men jag kan inte hitta något som inte gynnar en själv också... Önskar att jag kunde hitta någon sådan handling, då känns det som att om alla gör denna hanlding bör ju det tillslut minska de sämre handlingarna... ungefär som filmen Pay it forward (2000). Invecklat i mitt lilla huvud med ett försök att få ner detta i text blev detta ännu ett flummigt inlägg :)

Ovanligt?!

Som jag nämnt tidigare är det inte allt för vanligt att vi har skinande sol här i oslo. Sommaren har varit helt värdelös vädermässigt. Tror att jag hörde att det för ca en månad sedan hade varit lika mkt nederbörd som det i snitt är på ett helt år... tröttsamt! Vi hann inte långt förän det började regna.. jag vände vagnen och tog riktning hemåt.. då börjar det hagla... det är väl sådant man får ta.. haha inte alls bitter Frida :P

Något som har slagit mig tidigare när jag tagit promenader här i området är att det verkar inte riktigt finnas en fast ...vad heter det nu... hur som helst, Husen här står huller om buller.. Precis som om de tagit husen från spelet monopol i händerna och släppt ner de på en karta sedan blev det bestämt hur områderna och kvarteren ska byggas efter det. Sedan verkar det finnas de som vägrat att sälja sin mark när komunen kommit på att de ska bygga områden med höghus. För mitt i detta virrvarr av höghus finns en, två bondgårdar... lite lustigt kan man tycka. Men på något sätt har det sin charm. Jag önskar att vi snart hittar det ställe vi vill och kan bo på och bygga vår framtid. Ett ställe som verkligen känns som hemma, ett sånt ställe som jag inte heller skulle vilja sälja för vilka pengar i världen för det är vårt hem :) Helst av allt skulle jag vilja bo vi havet, i ett hus som vi själva byggt från grunden, med en stor tomt med minimal insikt från andra hus och vägar. Det är i en perfekt värld... Man måste ju sikta högt och jobba mot att uppnå sina drömmar, annars kommer man ju aldrig ens i närheten :)

Taget med mobilen under en segeltur förra sommaren


Pröva något nytt...

Utan att egentligen ha tid, intresse och kunskap om detta ska jag försöka mig på något jag egentligen gjort hela mitt liv men bara inte i denna form. Jag har sedan liten alltid varit en som tänker en hel del och ibland kanske lite för mycket. För att inte tankarna ska ta upp mitt fokus brukar jag skriva av mig på lappar som om jag då kan ta tag i tanken och släppa den... Har aldrig tänkt på att jag är en sådan som bloggar...fast vad är det för någon egentligen... är man en viss typ av person bara för att man gör det...

Detta inlägg är redan så flummigt haha... Jag vet inte ens om jag skriver till mig själv eller riktat mot den som läser detta. När jag tidigare skrev av mig skrev jag som att jag beskrev vad jag tänkte för den som läste det, vilket då var jag. Jag tror att jag ska fortsätta med det här så får de som vill ta del av mina tankar som fortfarande är riktat till mig själv :)

Jag har den senaste tiden haft en mängd tankar och funderingar som jag inte bara velat få ner på papper utan också sådanna som jag skulle vilja höra andras åsikter och tankar om. Det var kanske det som gjorde att jag tog tag i detta och nu prövar med att samla en del av mina tankar där andra kan se och tycka till... Jag kommer nog därför att blanda en del från var jag är, gör och tänker i nutid och sådant som jag gått igenom tidigare...

Idag skiner solen, vilket inte är allt för vanligt här i oslo, så nu blir det att pausa detta och försöka ta oss ut på en efterlängtad promenad innan dagen rusat förbi och det åter är dags för sömn. Sjukt egentligen att vi sover bort ca 1/3 av våra liv... Gör något bra av den vakna tiden idag Frida!


RSS 2.0